HoTMetaL 2.0 for Microsoft Windows Opas

Timo Kinnunen
Särkiniementie 16 A 41
70700 Kuopio
Fin(n)land

Klikkaa tästä palataksesi takaisin Timon Serverimaailma kotisivun etusivulle - Click here to return back to the main menu of Timos' Serverimaailma homepage

Klikkaa tästä palataksesi takaisin Timo Kinnunen - Tietokoneopassivu sivulle Click here to return back to the Timo Kinnunen - Computer Manual Page page

Tämä opas on tarkoitettu asketismia (ja ahimsaa) harrastaville, joten ne, jotka haluavat koristeita ja krumeluureja, ja moikaavia kaiuttimia eivät tästä oppaasta mitään hyödy. Ei ole tarjolla öriseviä ämyreitä, eikä vilkasta grafiikkaa. Joten teille sitä haluaville: näkemiin tällä kertaa! Mutta te askeettiset, ja sanoja rakastavat kirjailijat, jotka vielä olette langalla, teille tämä on tarkoitettu. Valitettavasti tämä opas on pahasti myöhässä, sillä HoTMetal 2.0 on pahasti vanhentunut, ja jos sillä jotakin tekee niin ihan vaan sellaista perustekstiä vaan. Tein tästä opaasta 16 tammikuuta 1997 ensimmäisen Windows Help -muotoisen oppaan, joka oli englanninkielinen, ja jätin sen käsittelyn tuolloin silleen, koska olin hankkimassa "parempia" editoreja. Mutta valitettavasti kohdalleni ei ole sattunut montaakaan ilmaista HTML -edistoria, jossa olisi ollut jokin virheettömyystarkistus, perustagit, hyvä valikko, sekä sellainen kullanarvoinen ominaisuus, että sillä voisi kirjoittaa suoraan suomenkielistä tekstiä. HoTMetal 2.0 -editorin ainut puute on se, ettei se tue kaikkia resoluutioita, mutta toisaalta se toimii erinomaisesti niin OS/2:ssa kuin Windows 3.1 -järjestelmässä, ja toimiipa se myös Windows 95 -järjestelmässä - kunhan resolutio on standardi VGA.

Kun itse asensin Windows 3.1 -järjestelmän samaan HPFS -osioon, jonne olin asentanut OS/2 Warp 3.0 -järjestelmän, huomasin, että OS/2 -järjestelmälle tarkoitetut editorit olivatkin enimmältään ShareWarea, ja tarjolla olleet ilmaiset editorit eivät soveltuneet sellaiseen käyttöön, jossa suomenkielistä tekstiä kirjoitetaan suoraan HTML -tiedostoon. Tietenkin tekstiä voidaan aina tuottaa esimerkiksi IBM WORKS -ohjelman teksturilla tallentamalla tiedosto .RTF -muodossa, ja kääntämällä se RTFTOHTML -ohjelmalla .HTML -tiedostoksi, mutta tällöin yhteys Windows 3.1 -järjestelmään ei ole suora. Jos teksti kirjoitetaan suoraan vaikkapa alusta alkaen HoTMetal 2.0 -editorilla, voidaan sen lukea sekä Windows -että OS/2 -järjestelmässä niillä selaimilla, joita niissä on. Ja lisäksi tiedostoa on helppo jalostaa uudemmilla editoreilla tarvittaessa. HoTMetal 2.0 osoittautuikin hyvin toimintakykyiseksi OS/2 Warp 3.0 -järjestelmässä, ja HoTMetal 2.0 on FREE, ja vaikka siinä ei tuetakaan kaikkia moderneja tageja, niin sillä voi tuottaa perustekstiä, ja vähän enemmänkin. HoTMetal 2.0 -editorin pahin puute on se, että se toimii kunnolla vain mainitussa standardissa VGA -tilassa, ja siksi OS/2 Warp 3.0 -järjestelmäkin täytyy tälle resoluutiolle kalibroida. Tästä ei ole haittaa jos järjestelmää ei käytä grafiikan muokkaukseen, ja jos sen haluaa toimivan ripeästi, ja kuitenkin kykenevän esittämään normaalinäkökyvyllä varustetuille riittävän viimeistellyn lopputuloksen. Jos kaikki järjestelmät kalibroi tällä tavalla, voi niiden välillä siirtyä ilman sen kummempia virittelyjä. Mutta grafiikkaa tekevät tarvitsevat toki surempaa resoluutiota, ja mikään ei estä virittämästä järjestelmää sellaiseksi KUN tehdään grafiikkaa.

Ohjelman ajo OS/2 Warp -järjestelmässä

HoTMetal 2.0 -ohjelman valmistajat suosittelevat OS/2 Warp 3.0 -versiota version 2.1 -asemesta. Ohjelma asennetaan yhdessä OS/2 Warp 3.0:n kanssa HPFS -osioon asennettuun Windows 3.1 -järjestelmään kopioimalla .EXE -arkisto ensin vaikkapa /TEMP -hakemistoon, ja purkamalla se siihen. Tämän jälkeen avataan WIN-OS2 -kokoruutunäytön ikkuna, ja haetaan /TEMP -hakemistosta SETUP.EXE -ohjelma, joka käynnistetään. Asennushakemistoksi voidaan hyväksyä joko asennusohjelman hyväksymä vaihtoehto - tai oman mieltymyksen mukainen hakemisto, jonka luot varmuuden vuoksi edeltäkäsin. Kun ohhelma on asennettu, tee Windows työpöydän tallennus ALT-F4 -näppäinyhdistelmää painamalla, koska Windows ei kenties kykene sulkeutumaan normaalisti. Jos näin käy, paina CRTL-ALT-DEL -näppäinyhdistelmää, ja boottaa sillä tietokone. Tästä on vähemmän haittaa kuin muista menetelmistä. Käytä tämän jälkeen "Ohjelmien lisäys" -menetelmää lisätäksesi asennetun HoTMetal 2.0 -ohjelman työpöytään. Tämän jälkeen voit halutessasi luoda työpöytään käynnistyskuvakkeen siirtämällä työpöytään "Mallipohjat" -kansiosta "Ohjelma" -kuvakkeen painamalla sen kohdalla hiiren oikeanpuoleista painiketta, ja kuljettamalla kuvakkeen johonkin tyhjään kohtaan työpöytää. Kuvake avautuu, ja voit kirjoittaa ohjelman hakupolun, ja ohjelmanimen ylimpään laatikkoon, ja määrittää saman hakupolun työhakemistoksi.

Ohjelman ajo Linux -järjestelmässä

Ohjelman asennus on kaksivaihenen, sillä ensin asennusarkisto täytyy purkaa DoxBox -ohjelmalla, ja senjälkeen asentaa Setup.exe -ohjelmaa käyttäen PlayOnLinux -ohjelmassa, jonka asennusprosessikuvauksen näet ylläolevassa kuvassa.

Ohjelmassa riittää muokkausvaihtoehtoja, mutta vain HTML 2.0 -tasolla. Kuvassa olen ottanut käsittelyyn laatima Unzip, Funzip ja Fiz -oppaan. Kuvassa oleva puhelinnumero ei pidä enää kutiaan, sillä puhelinlagat on jo aikapäiviä sitten kerätty pois. Lisäksi siinä on kirjoitettu virheellisesti Finnland – josta sain akanaan negatiivista palautetta.

HoTMetal 2.0 ohjelmasta

Ohjelman valmistajan mukaan HoTMetal 2.0 on ammattimainen SGML -editori, joka on tarkoitettu erityisesti HTML -tiedostojen luontiin. SoftQuad on aikaisemmin jakanut tätä ohjelmaa ilmaiseksi, ja sen voi vieläkin kenties saada jostakin käsiinsä. Ohjelma on tarkoitettu akateemiseen käyttöön, ja ei-kaupalliseen toimintaan. Tästä syystä ohjelmaa ei voida kopioida, ja jakaa ilman tekijänoikeustietoja, ja paketin mukana tulevaa tekstimateriaalia. Jos ohjelmaa käytetään kaupallisesti, tulisi sille hankkia lisenssi SoftQuad Inc. -yhtiöltä. Sekin on myöhäistä, sillä ohjelmaa ei valmista enää kukaan.

Tämä ohjelmaversio ei aikaisemman version tapaan tuo valmiita HTML -tiedostoja suodattimen kautta, ja uusi avauskäytäntö tutkii tiedoston koodien virheettömyyden. Tässä ohjelmassa on myös edellistä intuitiivisempi käyttäjäliittymä. "Insert Element" ja "Surround" on yhdistetty, ja [Enter] -näppäimellä erotetaan toisistaan elementtejä. Lisäksi aloitustagin ylikirjoittaminen palautusnäppäimellä yhdistää samantyyppisiä elementtejä. Tuetut Netscape ja HTML 3.0 -laajennukset on liitetty kiinteästi ohjelmaan. Ohjelmassa on myös helppokäyttöinen taulueditori. Tarjolla on myös työkalupalkki valikkokomennoille, ja HTML -elementtien syöttöä varten. Myös URL -editoria on parannettu, ja käytettävissä on "Preferences" -editori. "Osoita ja klikkaa" -linkkien luotimenettely, ja tiedot neljästä viimeksi avatusta tiedostosta helpottavat nekin työskentelyä.

Kuvien näyttäminen

Kuvat, jotka eivät sijaitse samalla rivillä kuin blokkielementin aloitustagi (esimerkiksi kappale, otsikko, jne.) voivat näkyö virheellisesti, ja tämä saattaa vaikuttaa ympäröivän tekstin näyttöön. ratkaisuna onkin esittää kuvat niin, että ne alkavat kappalleen aloitustagilla, ja loppuvat kappaleen lopetustagilla. Hyvä idea on myös käyttää kuvien liittämiseen jotakin uudempaa HTML -editoria. Joskus kuvat eivät näy oikein siitä syystä, että dokumentti-ikkuna on liian pieni. Tällöin ratkaisuna on ikkunan suurentaminen.

Esikatselu

Jos käynnistät Enhanced Mosaic -ohjelman Preview.-komennolla, ja jokin toinen sovellus on ajossa HoTMetal 2.0 -ohjelman "alla" näytössäsi, niin tässä tapauksessa tämä sovellus asettuu HoTMetal 2.0 -ohjelman "yläpuolelle", mutta Enchanged Mosaic -ohjelman "alapuolelle".

Miten saan yhteyden SoftQuad -yhtiöön:

Huomioi se, että allaolevat tiedot voivat olla muuttuneet:

Kotisivu: http://www.sq.com/

HoTMetaL -kyselyt: sähköposti: hotmetal@sq.com puhelin: +1 (416) 239-4801 faksi: +1 (416) 239-7105

Myynti:

sähköposti: sales@sq.com

puhelin: (800) 387-2777 (Canada and the U.S. only)

+1 (416) 239-4801 faksi: +1 (416) 239-7105

Huomautukset ja valitukset

SoftQuad ilmoittaa tosin olevansa kiinnostunut ohjelman käyttöön liittyvistä ongelmista, ja pyrkii huomioimaan havaitut puutteet päivityksissään – joita ei enää ole -eikä tule. Mutta ohjelmaa voi kukin käyttää omalla riskillään, ja ohjelman jakeluarkistot tarjotaan "sellaisina kuin ne jakeluhetkellä ovat", ja niihin ei sisälly mitään vevoitteita valmistajan taholta. Mutta mitäpä tätä litaniaa tässä toistamaan, sillä senhän voi itse kukin lukea arkiston mukana tulevista teksteistä. Jokainen käsittää jo tästäkin, että vastuu on käyttäjän.